06-05-2021

Blog 10 – Visma.net Logistiek – lekker overzichtelijk #2

In onze vorige blogs hebben we u al veel verteld over slimme, doordachte mogelijkheden van de ERP cloudsoftware van Visma.net. De algemene voordelen van cloud-software zijn in de huidige tijd alleen maar duidelijker geworden. Denk hierbij aan 24/7 beschikbaar, volkomen veilig en zorgeloos kunnen werken vanaf elke werkplek en de overzichtelijke kosten van gebruik. In deze blog hebben we diverse logistieke onderdelen van Visma.net ERP nog even op een rijtje gezet. Dat is wel zo overzichtelijk!

Landed Cost als instrument voor kostprijs en marge

Met de functionaliteit ‘Landed Cost’ kunt u op eenvoudige wijze alle kosten die horen bij de kostprijs van een product, direct registreren en automatisch toewijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor transport, inklaring, verzekeringen en opslag. Door deze kosten te boeken, en meteen toe te wijzen aan de inkoopprijs die in de inkooporder is vastgelegd, krijgt u de werkelijke kostprijs van een product. Met name in handelsomgevingen waarbij de marges niet zo groot zijn, is een zuivere kostprijs van belang voor de margeberekeningen en het bepalen van de juiste verkoopprijs. Met dit inzicht weet u precies waar u geld mee verdient (en waarmee niet!) en past u uw prijsbeleid en assortiment hierop aan. Dat iweer goed voor uw concurrentiepositie en de winstgevendheid!

Bij het boeken van een inkoopfactuur koppelt u deze aan een inkooporder. Het bedrag van de inkoopfactuur (bijvoorbeeld invoerrechten) wordt dan verdeeld over de artikelen in die inkooporder. De wijze van verdelen bepaalt u zelf. Hierbij wordt gekeken naar ‘de relatieve zwaarte’ van het artikel, in die inkooporder. Pro rata dus, waardoor u heel flexibel kunt aangeven voor ‘hoeveel’ het artikel bijdraagt in de kosten. Denkt u hierbij aan aantal (ieder artikel krijgt evenveel opslag), waarde (dure artikelen krijgen meer opslag), gewicht (zware artikelen krijgen meer opslag), volume (kleine verpakkingen krijgen minder opslag), enzovoorts. Het is maar net wat het meest passend is, voor die inkoopfactuur.

Doordat de Landed Cost toewijzingen worden geboekt op afzonderlijke grootboekrekeningen heeft u ook een volledige financiële onderbouwing van de totstandkoming van de kostprijs. Dat is weer prettig voor uw accountant en de belastingdienst.

ScanView – Foutloos magazijnbeheer zonder papier

Door het gebruik van de scanoplossing ScanView (powered by Consolit) wordt uw magazijnbeheer eenvoudiger en efficiënter! U kunt meer transacties aan met hetzelfde aantal mensen. Er worden minder fouten gemaakt, alles wordt direct verwerkt en het inzicht in uw werkelijke voorraadpositie verbetert. Uw kosten per order worden lager (dus een betere marge!) en de efficiency verbetert. Het aantal retouren en creditnota’s wordt aanzienlijk teruggebracht en de klanttevredenheid gaat omhoog. Doordat ScanView uw magazijnmedewerkers rechtstreeks aanstuurt vanuit de scanner (geen papier nodig!), betekent dit ook een korte inwerktijd voor nieuwe medewerkers.

ScanView is dé barcode-scanoplossing, gekoppeld aan Visma.net ERP. Deze oplossing doet wat u ervan mag verwachten. Namelijk het eenvoudig en slim helpen bij het doorlopen van de processtappen, geheel automatisch. De registratie van partijen en serienummers is onderdeel van deze oplossing.

Ontvangsten worden op de scanner ingevoerd. De juiste inkooporder wordt opgezocht, de artikelen worden ingescand. Meerdere barcodes kunnen worden gebruikt (dus ook die van de leveranciers!). Na bevestiging is de voorraad automatisch bijgewerkt. Ook kunt u een goederenontvangst registreren zonder dat hiervoor een inkooporder aanwezig is. Vanuit de ontvangst op de scanner maakt u via de scanner ter plekke een inkooporder aan. Orderpicking loopt ook via de scanner. De scanner stuurt u naar de juiste magazijn locatie en daar pickt u de genoemde artikelen. Het maakt niet uit welke volgorde u gebruikt, per artikel of per order. Na gereedmelding wordt alles automatisch verwerkt. ScanView kan ook worden gebruikt in een ‘Cash & Carry’ omgeving, waarmee u met de scanner pickt, en ter plekke een verkooporder aanmaakt die na afronding wordt gefactureerd. Met ScanView regelt u ook de voorraadaanpassingen, zoals interne verplaatsingen en inventarisaties. Eenvoud en efficiënt, zoals het hoort.

Enkele uitspraken van gebruikers:
“Door inzet van ScanView konden we zelfs op Black Friday alles op tijd verzenden!”
“Inventariseren van ons gehele magazijn vraagt nu nog maar één dag in plaats van vier.”
“We hebben een stuk minder creditnota’s!”
“Er worden 20% meer transacties verwerkt, met hetzelfde aantal medewerkers.”

Vestigingen (Branches)
Met Visma.net ERP Vestigingen (Branches) kunnen meerdere entiteiten en vestigingen worden geregistreerd, in één administratie. De kracht van de oplossing zit ‘m in de eenvoud: bij het invoeren van een transactie geeft u de vestiging mee (lees: entiteit), waarop die transactie betrekking heeft. Dat is eigenlijk alles, de (onderlinge) verwerkingen gaan automatisch. Bij entiteiten denkt u aan een holding met meerdere werkmaatschappijen, die gezamenlijk een fiscale eenheid vormen. Ook kunt u meerdere merken voeren, waarbij ieder merk in een eigen entiteit wordt vastgelegd en onderhouden, maar waarbij die merken samen weer één geheel vormen.

Vestigingen (Branches) is ook een perfecte oplossing, als er sprake is van meerdere vestigingen die uit elkaars voorraad kunnen verkopen. Hierbij is dan sprake van een intercompany levering, waarbij de voorraad als het ware wordt ingekocht bij de andere vestiging. Er vindt dan een wederkerige inkooporder/verkooporder-afhandeling plaats, inclusief ontvangst en levering. Er is sprake van twee stromen: een logistieke stroom met voorraad, en een financiële stroom met de rekening courant verhouding. Als gebruiker kiest u simpelweg de vestiging waar de voorraad ‘aanwezig is’, alle bijbehorende stappen worden automatisch uitgevoerd, en de levering aan uw eigen klant (lees: uw eigen verkooporder) wordt gedaan. De gehele goederenstroom en rekening courant verhoudingen zijn volledig inzichtelijk met behulp van rapportages en analyses. Heel overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Precies zoals u mag verwachten van Visma.net ERP.

Kenmerken bij artikelen
In Visma.net ERP kunt u artikelen verrijken met kenmerken. Dit zijn extra velden die u zelf kunt definiëren. Bijvoorbeeld voor het vastleggen van een extra omschrijving, kleur, soort, veiligheidsklasse, inhoud, merk, inchmaat, assortimentsdatum, afmetingen, materiaalsoort, enzovoorts. Eigenlijk alles wat u belangrijk vindt om als stamgegeven voor een artikel vast te leggen. Immers, ieder artikelassortiment heeft weer eigen eigenschappen en specificaties. U kunt dit gebruiken voor informatiedoeleinden, maar ook om er op te zoeken of te filteren. Of om te vermelden op rapporten en formulieren, zoals pakbonnen, facturen en labels.
De functionaliteit van Kenmerken is weer een mooi voorbeeld van wat Visma.net ERP te bieden heeft: eenvoudig, doelmatig en veelzijdig.

Rapportages
In Visma.net ERP geven standaard rapporten u de verkooporders per debiteurengroep, of de aankomende leveringen of de verwachte ontvangsten (‘wat komt er precies aan en wat moet er allemaal uit de komende week’). Naar keuze zoomt u in voor de onderliggende details. En krijgt u inzicht in de voorraadstanden, voor optimaal en efficiënt voorraadbeheer.

Dashboards
Het oog wil ook wat. Met dashboards regelt u de invalshoeken van de informatie die u gepresenteerd wilt hebben. Uiteraard kunt u inzoomen op de onderliggende details. Bij die dashboards zitten signaleringsfuncties, waarmee u meldingen krijgt in geval van (bijvoorbeeld) een overschrijding van een grensbedrag of wanneer een bepaald aantal is bereikt, of dat er extra aandacht gegeven moet worden aan bepaalde backorders en naleveringen. De dashboards zijn heel visueel en op basis van vooraf ingestelde grenswaarden kunt u de dashboards een bepaalde kleur meegeven zodat u direct ziet waar de aandacht naar uit moet gaan. De drempel voor gebruik is laag, de informatiewaarde scoort hoog. Heel effectief eigenlijk!

Analyses en inzichten
Uiteindelijk gaat het erom wat u met die informatie kunt, en welke inzichten het u geeft. U haalt de hardlopers uit het assortiment, of de producten die juist niet lopen (winkeldochters. U ziet wie uw belangrijkste debiteuren zijn en dit kunt u vanuit meerdere invalshoeken benaderen. Er is inzicht in de marges en het betalingsgedrag. De regionale spreiding van uw omzet is zichtbaar, en hoe uw vertegenwoordigers het doen. Kortom: u krijgt te zien wat u wilt en wat u nodig heeft. Met concrete stuurinformatie die volledig onderbouwd is met de geregistreerde werkelijkheid. Voor inzicht, grip en resultaat!

De rol van Consolit, al meer dan 20 jaar
Visma.net ERP is moderne cloudsoftware, met alle voordelen die u mag verwachten. Flexibel, veilig, 24/7 beschikbaar vanaf elk device en heel gebruiksvriendelijk. Consolit is gecertificeerd Visma.net ERP partner en heeft de benodigde kennis en ervaring om deze oplossing verantwoord in uw organisatie in te passen. Met consultants die precies begrijpen wat u bedoelt, en betrokken zijn, met een kritische blik. Zij zorgen ervoor, dat u niet slechts krijgt wat u wilt, maar juist krijgt wat u nodig heeft. Bij Consolit doen we dit al meer dan 20 jaar!

Visma.net ERP en Consolit: een uitgekiende en bewezen combinatie van kennis, ervaring en ongekende mogelijkheden! De investering die u doet in Visma.net ERP verdient zich direct en ruimschoots terug!

Samengevat

Visma.net ERP is moderne cloud-software, met alle voordelen die u mag verwachten. Flexibel, veilig, 24/7 beschikbaar vanaf elk device en heel gebruiksvriendelijk. Consolit is gecertificeerd Visma.net partner en heeft de benodigde kennis en ervaring om deze oplossing verantwoord in uw organisatie in te passen. Met consultants die precies begrijpen wat u bedoelt, en betrokken zijn, met een kritische blik. Zij zorgen ervoor, dat u niet slechts krijgt wat u wilt, maar juist krijgt wat u nodig heeft. Bij Consolit doen we dit al meer dan 20 jaar!

Visma.net ERP en Consolit: een uitgekiende en bewezen combinatie van kennis, ervaring en ongekende mogelijkheden. De investering die u doet in Visma.net ERP verdient zich direct en ruimschoots terug!

Bekijk nu ons aanbod van Visma.net of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op!

Contactformulier Visma.net blogs

Heeft u naar aanleiding van het lezen van de blog nog vragen of bent u geïnteresseerd in onze oplossing? Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Support

+31 88 619 00 20 Start Teamviewer